Jak vybrat motýlek pro ženicha?

Pokud už máte vyřešené důležité, nervy drásající starosti jako například termín, místo obřadu, místo hostiny, prstýnky, seznam hostů, šaty pro nevěstu, fotografa, kameramana, hudbu, květiny, stavební menu a tak dále, pravděpodobně jste se probojovali až k výběru šatníku pro druhou nejdůležitější osobu vaší svatby - ženicha.

 

Pánové, nic si nenamlouvejte - nevěsta je vždycky na prvním místě.

Jakmile vám vaše nastávající na základě kompromisu vybere barvu obleku, zcela podle své libosti, nastává chvíle pro vás. Vybrat doplňky k obleku. Abyste na něco nezapomněli, raději vám je připomenu. Jsou to boty, ponožky, pásek, manžetové knoflíčky, hodinky a v neposlední řadě kravatu nebo motýlek.

Vybrat opasek vám zpravidla pomůžou už při výběru obleku, pokud ne, kupovali jste oblek na špatném místě, zpravidla vám i poradí, jaké boty k vašemu obleku vybírat.

Možná si někdo z vás říká, proč zmiňuji ponožky, panebože vždyť jich mám plnou skříň a stejně je nikdo neuvidí. Opak je pravdou. Ponožky se v dnešní době staly plnohodnotným módním doplňkem, který dokáže podtrhnout vaši povahu. Schválně si prolustrujte fotky svatebních fotografů, fotky s detailem na ženichovy ponožky najdete minimálně u 60 procent svateb. Takže rada zní - ty černé dlouhé, co jste dostali loni pod stromeček - NECHTE DOMA.

Konečně se dostáváme k zajímavějšímu téma, a to jsou manžetové knoflíčky. Zde se tábory ženichů dělí na polovinu. Rozhodně ano vs. rozhodně ne. Je to čistě na vás (a vaší partnerce samozřejmě). Zde hodně záleží na tématu a pojetí svatby. Základní pravidlo zní, pokud má nevěsta honosné šaty, měl by i váš outfit vypadat honosně, včetně všech doplňků, tedy i manžetových knoflíčků.

Nyní už vám chybí poslední část vaší svatební garderoby, a to kravata nebo motýlek. Stejně jako se mění technologie, počasí, nebo třeba způsob života, tak se mění i móda a její trendy. Tak jako kalhotám do zvonu a manšestrákům, tak pomalu ale jistě dozvonilo i svatebním kravatám s kapesníčkem. Co si budeme nalhávat, nikdo na své svatbě nechce vypadat jako vytržený ze středověku.

Boho svatby táhnou - tudíž už je zde méně prostoru i pro falešné vrchní s látkovým motýlkem. Josef Abrhám byl sice s černým hedvábným motýlkem fešák, ale dnes byste s ním vypadali spíše jako sňatkový podvodník.

Dnešní svatební trend je o přírodě, pastelových barvách, neutrálních kyticích s lučními květy a čím dál více o dřevě. Dřevěné tabule, tácky, svícny, slavobrány, jmenovky a taky manžetové knoflíčky a motýlky.

Při výběru dřevěného motýlku budete potřebovat znát odpovědi na 4 základní otázky.

  • Jaký tvar motýlku zvolit?
  • Jaký odstín dřeva?
  • Kterou stužku zvolit?
  • Gravírování - ano či ne?

Při výběru tvaru se řiďte svou postavou a délkou krku. Široké motýlky Hardy se více hodí pro pány s vyšším krkem nebo objemnější postavou, naopak pokud jste spíše střízlík nebo máte nižší krk, doporučuji vybírat z užších motýlků Laurel. Pokud jste vyloženě rebel a kašlete na doporučení, řiďte se prostě tím, co se vám líbí, já osobně považuji model Laurel za zcela universální pro kohokoli, kdo si neví rady s výběrem.

Druhý otazník visí nad výběrem odstínu dřeva. Světlý nebo tmavý, ořech nebo buk? Doporučení zní-kontrast, kontrast, kontrast. Tím mám na mysli, že je přeci škoda, abyste si pořídili krásný ručně vyráběný dřevěný motýlek a ten pak nebyl na fotkách téměř vidět a splýval s vaším oblekem. Takže pokud máte výrazně tmavý oblek, zvolte spíše světlé dřevo a naopak, pokud máte oblek hodně světlý, nebo se ženíte pouze ve světlé košili, sáhněte po hnědém motýlku z amerického ořechu, který bude krásně podtrhovat atmosféru vaší svatby a poté i fotek. 

 

Nyní jsme se dostali k nejzapeklitější otázce, ač to některým z vás přijde jako nesmysl. Právě s výběrem stužky mají naši zákazníci největší problém, tedy pouze ti, kteří si nám neřeknou o radu.

 

Ta rada zní-stužku slaďte s nevěstou nebo s barvou vaší svatby. Takže bílou? - Můžou si někteří z vás odpovědět. NE, slaďte ji s doplňky nevěsty a s odstínem její kytice. Pokud na vás padl černý Petr a museli byste tedy volit růžovou stužku, kterou však nedokážete skousnout, inspirujte se barvou, do které je sladěna vaše svatba. Pokud je vaše košile jednobarevná bez jakéhokoli vzoru, máte volnou ruku při výběru vzoru stužky, puntíky, proužky, kytičky, bez vzoru, všechno je povoleno. Horší to bude, pokud máte košili nebo sako s výraznějším vzorem, pokud máte například proužkovanou košili, nevolte si stužku s puntíkovaným nebo károvaným vzorem. K vzorovaným košilím je ideální jednobarevná stužka bez vzoru, případně se stejným vzorem jako na košili. Toto je pouze rada, nikoli zákon, a proto vám zde přikládám nejoblíbenější svatební kombinace motýlků.



A jak je to tedy s tím gravírováním? Plošné gravírování volte pouze dle svého uvážení, jde o čistě designovou úpravu a možná, že se některé z gravírovaných provedení trefí právě do vašeho vkusu a dodá vašemu outfitu ještě víc exkluzivity a nápaditosti.

Doufám, že vám tento článek pomohl a zjednodušil alespoň část příprav na váš velký den, pokud ne - strávili jste pět minut svého života čtením nesmyslu.

Mějte se hezky a užívejte života.

Zpět do obchodu